Några reflektioner från sociala medier...


det kom ett mejl...

"Hej! Jag vill bara skicka en liten hälsning med beröm till dej och den hemliga författaren. I går läste jag boken spilld mjölk. Sträckläste den från början till slut. Jag minns inte när jag läste en så gripande bok senast. lite som grabben i graven bredvid men med alla detaljer från ett jordbruk som får en att förstå vilket helsike det måste vara. En fantastisk bok, och om ni fick alla att läsa den skulle ingen protestera mot att betala flera kronor mer för varenda mejeriprodukt. Fantastisk bok!"

Finfin recension i Corren!
http://www.corren.se/nyheter/glodande-forsvarstal-for-bonderna-om4218142.aspx

 

Läs gärna Tove Lifvendals recension av Spilld mjölk! (SvD politiske chefredaktör) 

http://www.lifvendahl.com/2016/06/spilld-mj%C3%B6lk.html
 

Läs gärna våran första utlandsrecension :-D 

http://www.landbruk.no/Nyheter/Blogg/Lise-Thorsoe-Mohr/SPILLD-MJOeLK

Läs gärna Jordbruksaktuellts recension! 
http://www.ja.se/artikel/49374/recension-spilld-mjolk.html

 

NUMMER TVÅ på tidningen LAND lista över årets lantis 2015 är Malin Sundin och Spilld mjölk! 
Läs mer här: 
http://land.se/landkoll/jippi-de-ar-arets-lantisar-hela-listan/

Ett inlägg på vår facebooksida www.facebook.com/spilldmjolk1 


"Tidigare i höst så förhandsbeställde jag boken Spilld mjölk, skriven av Malin Sundin och en Anonym Bonde. Den kom för någon vecka sedan.

Malin Sundin skriver i sin handskrivna hälsning på försättsbladet att man ska läsa och bli berörd.

Jag har läst och blivit synnerligen berörd.

Jag visste inte riktigt vad jag väntade mig mer än en god berättelse så att man skulle få inblick i en mjölkbondes vardag. Det fick jag, mer än väl.

Det är ingen solskenshistoria som dukas upp. Tvärtom. Samtidigt finns där hela tiden stoltheten i att man ska klara av det. Bara lite till så kommer det att gå.

Det här är en känsla som jag själv verkligen kan skriva under på. Brinner man för något, på arbetet, i föreningslivet eller vad det kan vara... Man vill inte ge tappt. Samtidigt som man ibland får så mycket tillbaka, i det här fallet från sina älskade kor, från naturen, från känslan att bibehålla ett öppet odlingslandskap, att förvalta arvet från sina förfäder.

Invävt i historien så får man kunskap. Kunskap som du inte får i traditionell media. Det finns en cynisk humor av bästa brittisk modell som jag gillar skarpt. Beskrivningarna av bankkontakterna, Länsstyrelsen och Jordbruksverket är ytterst träffande. Politiska beslut eller snarare bristen på dem.

En stelbent byråkrati och en rädsla för överheten istället för ett fungerande samarbete. Säga vad man vill om Stalin men någon hejare på jordbruk var han ju inte...

En djurskyddslag som är bäst i världen. Men för vem? Samtidigt har ju Franz Kafka redan skrivit Moment 22. Fast detta är en roman sprungen ur en dyster verklighet.

Tvärvillkorsavdrag, SAM-ansökan, EU-bidrag och så gödslingsförbudet vintertid. Smaka på det. Det finns pengar i Sverige, men de stöder uppenbart inte inhemsk produktion och som det så elegant sammanfattas i slutet; svenskt jordbruk borde ingå i totalförsvaret. Vi klarar max tre dagar på egen hand, så beroende av import är vi. Vem vinner på det?

Jag har blivit berörd och jag ska erkänna att jag nästan har sträckläst boken. Den är spännande, lärorik och välskriven. Jag gillar den skarpt och rekommenderar den varmt som läsning till alla...

Mvh Stefan
www.salenvandring.se"

TACK för alla telefonsamtal, mejl och brev. De tårar som fälldes under skrivandet av Spilld mjölk är ingenting mot de som kommer nu... Av att få ta del av Era berättelser. Verkligheten är tyvärr ofta långt mycket värre än dikten.
/Malin 10 dec 2015
Landsbygdsministern har såklart fått sig ett eget signerat exemplar av Spilld mjölk!

Faktiskt ett av de allra första eftersom vi hämtade kartongerna med böcker timmarna innan lantbruks Elmia öppnade. 
 
Ett väldigt starkt inlägg från verkligheten. Tidigare publicerat på #spilldmjölks Facebooksida. 

"Som jag saknar att ha en lagård att gå ut till, att vara min egen chef och känna att jag gör något meningsfullt! 
I xxmånad är det xx år kvar av skuldsaneringen. Längtar verkligen tills den är över och vi är fria till att göra vad vi vill igen.

Känner att det är så många som inte förstår vad det kan betyda att ha gård och djur. Många tyckte det skull bli skönt för oss att kunna vara lediga, få en ordentlig lön, slippa gå upp tidigt varje dag för att mjölka och komma in sent på kvällen. Slippa jaga förrymda kvigor eller ta svåra ekonomiska beslut. Dom personerna har aldrig fått uppleva och förstår inte glädjen och lyckan i att driva en gård, få följa den nyfödda kalven till att bli en fullfjädrad mjölkko. Tillfredsställelsen i att så på våren och skörda den mogna spannmålen på hösten. Att ha fått in en riktigt bra grässkörd med fina värden.

Det är en sån jävla sorg att förlora!

För vad betyder ledig tid som man inte vet vad man ska fylla den med, att det finns mer pengar över nu, trots att vi lever på existensminimum. Att vi på ett sätt nu har ett mycket lättare och problemfriare liv nu?
Ingenting!

Vi älskade vår gård, våra kossor och vårt liv tillsammans. Saknar att arbeta ihop med XX och hatar att vi mest ses på helgerna nuförtiden. En dag ska vi på ett eller annat sätt ha djur igen!!! Det är det hoppet jag lever på! 
Hejja Er och var stolta över Er. Alla stolta, starka och modiga bönder."


...Tack till dig som skrev dessa fina ord om din verklighet...